Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Denzel Curry - Ta13oo (21 September 2018)

Σου την βγαίνω απ'τα αριστερά για προσπέραση (από δεξιά απαγορεύεται λέμε) με 2ο δισκοσουλάτσο σε λιγότερο από βδομάδα, γιατί μπορώ, γιατί με παίρνει και γιατί το Ta13oo μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Όχι τώρα, μήνες τώρα. Απλά είμαι τεμπέλης. Εν πάση περιπτώσει, για να χρησιμοποιήσω μια εντελώς γελοία έκφραση που συνήθως λέγεται με ένα ακόμα πιο γελοίο στυλ κι έχει πλάκα να το κάνεις για να το κοροϊδέψεις κι ο άλλος να νομίζει ότι έτσι μιλάς, ήρθε η ώρα να τιμήσω τον αγαπητό Denzel Curry με τα γαλλικά και το πιάνο που του αρμόζει. Αν σε έβαλα σε σκέψεις, αν η αγωνία χτύπησε κόκκινο, γουστάρω. Αν όχι, δε χαλιέμαι. Εγώ καλά περνάω. Σχόλασα, αύριο έχω ρεπό και yolάρω σα να μην υπάρχει μεθαύριο (που ξαναπιάνω δουλειά ντε).
Τέλος πάντων, αρκετά με τα δικά μου, ο Denzel περιμένει.

Denzel Curry, ένα ερωτηματικό στα παλαιοχιπχόπια, ένα είδωλο για τους νουμπάδες εικοσάχρονους. Μ'αρέσει να σε πειράζω μικρέ. Κάποιοι τον χαρακτηρίζουν ως τον σωτήρα της trap, κάποιοι του κοτσάρουν την πινακίδα conscious trap, κάποιοι τον σιχτηρίζουν και μερικοί άλλοι ζουν κανονικά τη ζωή τους, με καφέ φίλτρου, τον κόσμο του επενδυτή παραμάσχαλα κι ελληνικές σειρές τα απογεύματα.
Έτσι λεν οι φήμες τουλάχιστον.

Ο Denzel Rae Don Curry που για να το χοντρύνω από πεντακάθαρη αποσταγμένη βλακεία, δεν έχει καμιά σχέση με το μπαχαρικό, γεννήθηκε στη νότια Φλόριντα, έφαγε το underground συνάφι της περιοχής του με το κουτάλι, βγάζοντας 3 mixtapes, διατηρώντας λογαριασμούς στο MySpace κουλουπου κουλουπου, κι έγινε γνωστός αφού τον βοήθησε ο έτερος Καππαδόκης του βιλαετιού της φλώριδας, SpaceGhostPurrp, κι αργότερα τον έμπασε και στη μπάντα του τους Raider Clan, αφού πρώτα είχε βγάλει ο πιτσιρικάς νοκάουτ σε rap battles διάφορους άμπαλους της περιοχής σε κλαμπζ της πόλης του, το Κάρολ Σίτυ. Παίζει να 'γραψα τη μεγαλύτερη πρόταση στο Blacksteppa τώρα. Άμα μπερδεύτηκες ξαναδιάβασε την ελεύθερα. Περιμένω. Ωραία, πάμε παρακάτω τώρα.
Ο φίλος Denzel είναι μόλις 23! Και πέρα απ'το Ta13oo έχει βγάλει άλλα 2 album 3 Ep's κι ένα single. Καθόλου άσχημα θαρρώ. Ο παίκτης χρησιμοποιεί και διάφορα άλλα ονόματα όπως Aquarius Killa, Raven Miyagi, Zel και Denny Cascade, σε περίπτωση που σ'αρέσουν αυτές οι τσαχπινιές.
Α, και για την ιστορία, το Κάρολ Σίτυ είναι μια πόλη όπου η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι Αφροαμερικάνοι, κι ο πληθυσμός της είναι περίπου 60 χιλιάρικα. Ελαφρώς μεγαλύτερη στάνη απ'τη δική μου δηλαδή. Αλλά ας κόψω τα τσοπανοχωριάτικα, είναι εκφράσεις από άλλο review. Θα τα επαναφέρω μόνο αν ο Denzel μου δείξει ότι του ταιριάζουν.

Τέλος πάντων τώρα, με τα πολλά το Ta13oo είναι ο δίσκος που θα σπρώξει τον Denzel και πέρα απ'τα όρια του hiphop κοινού, σε πιο mainstream δέκτες. Οπότε είτε τον ξέρεις από πριν, είτε όχι, αξίζει να ρίξεις έστω μια ακρόαση τον δίσκο, αν τον ήξερες για να δεις την εξέλιξη του κι αν όχι, για να γνωρίσεις ένα απ'τα πιο καυτά ονόματα της εποχής. Εγώ τον έμαθα από ένα πολύ σωστό φιλαράκι, όταν σε κάποια φάση κάπου στο 2015 μου λέει, ρε μλκ τι κομματάρα το Ultimate! Ποιο ultimate ρε, του λέω εγώ ο σκατόβλαχος μόνο τον ultimate warrior ξέρω. Και κάπως έτσι πήραν τα πράγματα το δρόμο τους κι έμαθα κι εγώ τον τότε εικοσάρι Denzel που ήδη μετρούσε μια πενταετία περίπου στο κουρμπέτι...
Νομίζω δεν έχω γράψει ξανά για τόσο mainstream δίσκο, ούτε έχω περάσει απ'το σουρωτήρι μου άλλο δίσκο τέτοιου στυλ, οπότε και για μένα είναι λίγο μυστηριώδης αυτή η φάση τώρα, αλλά ατενίζω το μέλλον με αισιοδοξία.
Άντε για 43 λεπτά Ta13oo & Denzel Curry!


01. Taboo | Ta13oo
Ναι, όπως θα καταλάβεις, όλοι οι τίτλοι αναγράφονται έτσι. Get used to it.
Welcome to the darker side of taboo ή ta13oo μας καλωσορίζει με ρεφρενάκι ο Denzel, και μετά ρίχνει μια στροφή για τη σεξουαλική κακοποίηση που για μένα τουλάχιστον, μια χαρά στρέχει. Είναι ίσως λίγο πιο μελό απ'όσο πρέπει για τα γούστα μου, αλλά στρέχει.
Η μουσική, soulιάρικη και smooth, κάνει κι αυτή μια χαρά τη δουλειά της. Για άνοιγμα δίσκου είναι κομπλέ, γλιτώνουμε skits και μαλακίες, αν και το καλωσόρισμα μου φαίνεται κάπως άκυρο. Αν αυτό είναι το darker side, όταν θα χώνει τα επιθετικά του πως θα'ναι δηλαδή; σα να ραγγάρει ο Buju Banton;
Η φωνή στα δεύτερα είναι της Tish Hyman.
Η παραγωγή είναι του M-Sol (όποιος καριόλης κι αν είναι αυτός) και των Finatik n Zak που τους έχω ξαναπετύχει σε κομμάτια του Denzel και του A$ap Rocky.

02. Black Balloons | 13lack 13alloonz
Έχουν κάποιο ενδιαφέρον οι ΣτεφενΚινγκσιανές αναζητήσεις του Denzel στα λόγια του, και το flow του είναι τουλάχιστον αξιόλογο, δίνει και τα respect του στους πρεσβύτερους, μια χαρά. Γουστάρω με το βάθος της παραγωγής (χαρακτηριστικό όλου του δίσκου) που είναι πάλι των Finatik n Zak και του Mickey De Grand IV.
Στη δεύτερη στροφή ένας άλλος φωτεινός νεανίας του σύγχρονου hiphop, ο Goldlink (που ομολογουμένως έχει κάποιο ενδιαφέρον, κυρίως στις μουσικές του επιλογές) περισσότερο αποτείει φόρο τιμής σε προηγούμενους rappers με χου ή με ξεχού τρόπο, παρά λέει κάτι άξιο λόγου, πράγμα που δε με χαλάει καθόλου φυσικά, δε χρειάζεται να καταπιάνονται όλοι με μεγάλα νοήματα ή δε ξέρω γω τι. Ας λατρέψουμε και λίγο τα πρότυπα μας. Ας πούμε και καμιά μαλακία να περάσει η ώρα.
Στο ρεφρέν βάζει πλάτη ο Twelve'Len.
Συνολικά καλό, ευχάριστο κομμάτι για κυριακή πρωΐ με βόλτα. Για κάποιο λόγο όμως με ζόρισε πολύ μέχρι να του το δώσω. Αυτό μου βγάζει τι να κάνουμε.

03. Cash Maniac | Cazh Man1Ac
Έξυπνες ρίμες, ωραίο attitude, αλλά την παράσταση την κλέβει η παραγωγή με τους πολύ ωραίους ήχους που έχουν επιλέξει οι Finatik n Zak, Dj Swish και Mickey De Grand IV, μαζί με την φωνάρα της Nyyjerya στο ρεφρέν που την ακούω πρώτη φορά (την Nyyjerya ε).
Ρε κωλοπαίδι Denzel, 23 χρονών παιδαρέλι, πόσοι άνθρωποι κάθονται και γράφουν για χάρη σου ρε τρελάκια;

04. Sumo | Zumo
Battle Rap μέχρι να ζωντανέψουν τα πεθαμένα σου. Ο Denzel είχε ξεχάσει απ'την αρχή του δίσκου να μας πει πόσο πιο πολύ απ'τους άλλους ράππερ το'χει και πόσα πολλά λεφτά βγάζει και σκορπάει (ναι συμβαίνει καμιά φορά και στις χειρότερες παρέες), κι εδώ βρήκε την ευκαιρία του μιας και το beat παραγωγής Charlie Heat (έχει παίξει μπαλίτσα και με Kanye West αυτός) είναι απ'αυτά τα καινούρια τα κραπ; τρακ; πως τα λένε δε ξέρω, είναι φουλ επιθετικό, ψαρωτικό και βρωμιάρικο. Well done! Ατακάρες κι ένα flow οδοστρωτήρας. Το'χεις μάγκα μου, το 'χεις!
Α, ναι, υποτίθεται εδώ θα μας χάριζε μια στροφή κι ο Ski Mask The Slump God (αλήθεια τώρα; Ski Mask The Slump God;) αλλά δεν έκατσε η φάση. Δε γνωρίζω το λόγο, αλλά έτσι όπως τον βλέπω σε μια φωτογραφία, μάλλον θα'ταν νωθευμένη με υαλοβάμβακα και ήταν χάλια εκείνη τη μέρα για να περάσει απ'το στούντιο. Αυτοί τώρα όλοι ήταν παρεάκι και με τον XXXTentacion που τον φάγανε λάχανο τον περασμένο Ιούνη, κάτι οπλισμένα γκαγκάνια γιατί είχαν λέει πληροφορίες ότι ο μικρός είχε τις τσέπες του γεμάτες χρήμα. O Denzel ήταν και συγκάτοικος του για ένα διάστημα.

05. Super Saiyan Superman | Zuper Za1Yan ZupermanΕντάξει είναι πολύ δύσκολο να'χεις τόσο γαμάτο flow και να ξέρεις και τι να πεις. Εδώ την βγάζουμε κυρίως με απλές ατάκες pop κουλτούρας. Τα πρωτεία βέβαια τα'χει το Dragon Ball Z όπως φαίνεται κι απ'τον τίτλο. Ωραία παραγωγή βέβαια, απ'τους συνήθεις ύποπτους Finatik n Zak & HWLS, πάλι με πολύ βάθος στον ήχο, κι ένα μπάσο που σε βαράει σαν τον Hulk.
Το θέμα με τις trap παραγωγές, είναι ότι για να το ευχαριστηθείς κανονικά θες ή πολύ ένταση, ή καλά ακουστικά. Άμα παίζει σε νορμάλ ένταση ή/και από μάπα ηχεία πχ του υπολογιστή, άστο καλύτερα. Χάνει πολύ.

06. Switch It Up | Zwitch 1T UpΚομμάταρος. Φοβερό delivery, άψογο flow, δουλεμένη παραγωγή των Illmind & Ronny J, ενώ το sample είναι το ίδιο με το Wou από Mom4eto.
Λόγια με βάθος αλλά ταυτόχρονα παιχνιδιάρικα, με αναφορές στη σκλαβιά, με τη σύγχρονη ζωή στη Φλόριντα, με Άμλετ, με με με...
Βάλ'το στο repeat μια μέρα με διαύγεια και θα σε ξεπληρώσει.

07. Mad I Got It | Mad 1 Got 1T
Επίσης πολύ δυνατό track. Μπράβο ρε Denzel. Δεν είναι αυτή η μουσική που προτιμώ να ακούω μόνος μου στο δωμάτιο. Αλλά μια χαρά την κάνει τη δουλειά της, τουλάχιστον με τα ακουστικά.
Και τα λες κι ωραία.
Εδώ κάνει περισσότερο focus στις ανθρώπινες προσωπικές σχέσεις που αλλάζουν καθώς αυτός βυθίζεται περισσότερο στη showbiz, αν και δεν είναι αυτό το αποκλειστικό θέμα του. Στο τέλος του κομματιού θυμάμαι το παιχνίδι που κάνει με τον Stephen King (για άλλη μια φορά) και τον (πολύ απλό αλλά πολύ καλό) στίχο realistic views pessimistic blues τον οποίο για να πρωτοτυπήσω θα παρομοιάσω με τη γκολάρα που κάρφωσε ο Hamza Yunes με το στήθος.

08. Sirens | Z1Renz
Άπαιχτο κομμάτι. Ο Denzel βγάζει εδώ όλο το στιχουργικό του άχτι. ΜΗΝ διανοηθείς να το προσπεράσεις χωρίς να του δώσεις την πρέπουσα σημασία! Έχει ένα κάπως γλυκανάλατο ρεφρενάκι έξτρα pop ύφους με στήριγμα την Billie Eilish, που θα μας τo χαλάσει και στους δυό σίγουρα, αλλά κατα τ'άλλα τα σπάει. Την μεσαία απ'τις 3 στροφές, αναλαμβάνει το τσακάλι ο J.I.D. (να ακούσεις τη δουλειά του The Never Story, το αξίζει) που ίσως σε ξενίσει η τεχνοτροπία του, αλλά εμένα μ'αρέσουν οι νεοτερισμοί, ειδικά όταν βλέπω να υπάρχει καρδιά εκεί μέσα.
Παραγωγή ο Dj Dahi, τον έχει προτιμήσει κι ο Kendrick Lamar στο παρελθόν.
Μάλλον σου γράφω για το καλύτερο κομμάτι του δίσκου. Και δεν είναι καν single.
Α, ναι, πάλι θα ξέχναγα, ο Denzel αναφέρεται μεταξύ άλλων και στον αδερφό του που τον φάγαν οι σκατόμπατσοι το 2014, μέσα στην αυλή του σπιτιού του, με τεϊζερ και σπρέϋ πιπεριού, αν είναι δυνατόν δηλαδή (πέθανε από καρδιακή προσβολή λίγο αργότερα στο νοσοκομείο), επειδή λέει κάποιος ειδοποίησε τους μπάτσους γιατί ο Treon Johnson (ο αδερφός του Denzel) τις έπαιζε με το σκύλο του! Αυτός τον βαρούσε με την πίπα του κι εκείνος τον δάγκωνε! Υπάρχουν κι άλλες εκδοχές της ιστορίας, όπως μια, ακόμα πιο θεότρελη, που λέει ότι πετούσε καρύδες στο σκύλο του επειδή τον είχε δαγκώσει, και γι'αυτό ειδοποίησε τους μπάτσους ο γείτονας. Να σου πω εγώ κάτι ρε φίλε, οι μπάτσοι βγάζουν ότι ιστορία θες για να καλύψουν τον κώλο τους και τις μαλακίες τους. Και οι δημοσιογράφοι τις δημοσιεύουν με πελώρια χαρά γιατί έχουν κάτι να γράψουν.

09. Clout Cobain | Clout Co13a1N
Πάμε και στο σουξεδάκι του δίσκου!
Κοίτα ρε φίλε, έτσι όπως το βλέπω εγώ, δε γίνεται να χωθείς στη showbiz, ακόμα και τώρα που είναι όλα ξεπεσμένα και σιγά τη showbiz δλδ, και να μη σου τα σκάσει περίεργα αν έχεις λίγο τσίπα πάνω σου. Ο Denzel έχει μεγαλώσει σε μια φτωχή οικογένεια με πατέρα οδηγό φορτηγών και μάνα που δούλευε σε υπηρεσίες σταδίων, είτε σαν ασφάλεια, είτε σα καθαρίστρια κλπ. Κάπως έτσι, όταν φτάνεις να βγάζεις φράγκα απ'τη καύλα σου, δηλαδή τη μουσική, και να σε περιτριγυρίζουν απίθανοι τύποι που πουλάνε απίθανα πράγματα (όπως είχε πει κάποτε το σίχαμα ο πάγκαλος σε μια του συνέντευξη για το ΑΠΘ lol) αρχίζεις να κάνεις μυστήριες σκέψεις...
Αξιόλογη η παραγωγή των Mike Hector & J Gramm. User friendly ραδιοφωνικός (ή σχεδόν) ήχος σ'αυτό το track, νομίζω ότι δικαίως επιλέχθηκε για single & video (που είναι και πολύ δυνατό) το συγκεκριμένο. Εμ τι, να σπρώχνανε το Sirens να σκάγαν τίποτα σερίφηδες έξω απ'το σπίτι του;

10. The Blackest Balloon | The 13lackezt 13alloon
Πιο βαρύ απ'τα προηγούμενα, feel like a horror movie που λέει και στα λόγια. Κάτι παραπάνω από υποψία πένθους εδώ. Μάλλον είναι μεγάλος ο πόνος για τον χαμένο αδερφό.
Αξιόλογο. Η παραγωγή είναι απ'τους συνήθεις ύποπτους για άλλη μια φορά.

11. Percs | Percz
Ωραίο κομμάτι για να βγεις τη νύχτα έξω να προκαλέσεις καμιά φθορά, ακούγοντας τον Denzel να αναστοχάζεται για τη φάση του. Μου βγάζει έντονες εικόνες από σκηνές κυνηγητών. Σ'αυτό θα βρεις και τις πιο cool αναφορές, κατά την ταπεινή μου αποψάρα και είναι σα να σου δίνει την περίληψη του δίσκου, κατά κάποιον τρόπο. To flow έχει κάτι από Ultimate.
Παραγωγή πάλι Finatik n Zak.

12. Vengeance | Vengeance
Δεν θέλω να σου πω πολλά για να μην σου αποκαλύψω τις λαχταριστές λεπτομέρειες, αλλά αυτό το κομμάτι είναι μέρος του concept που διατρέχει μεγάλο μέρος του δίσκου. Είναι κάτι σαν τη συνέχεια του Clout Cobain. Εδώ το κλιπ του!
Σαν performance, δίνει τα ρέστα του και σίγουρα ξεπερνάει κάθε άλλο κομμάτι. Ξεδίπλωμα ή μάλλον ξεφάντωμα των skillz του! Στα πολύ συν, το κλείσιμο του κομματιού που το γυρνάει σε 70's Soul για μισό λεπτό και κάτι ψηλά.

13. Black Metal Terrorist | 13 M T
Καταρχήν φοβερή δουλειά στα samples από Finatik n Zak & Ronny J. Φοβερό παιχνίδι με τα εφφέ και πολύ σωστά διαλεγμένοι ήχοι. Έχουν γούστο τα παιδιά! Κάπου απ'τη μέση και προς το τέλος έχουν στριμώξει και λίγο Bone Thugs N Harmony για τους μερακλήδες.
O Denzel φοράει τον χαρακτήρα του Zel και μας αποτελειώνει εξαπολύωντας επίθεση προς όλους, με ένα Ultimateικό χώσιμο για να μας μείνει αξέχαστος.


Σου το 'πα και πριν. Αυτός ο ήχος θέλει ειδική μεταχείριση. Δεν παίζει να το χαρείς αν δε το ακούς όπως πρέπει. Το'χει αυτό το χαρακτηριστικό το είδος γενικότερα, αλλά εδώ, ένα παραπάνω. Πάμε παρακάτω.

Ο Denzel Curry σίγουρα δεν είναι κανένας τυχαίος. Δε ξέρω αν είναι goat ή αν είναι sheep ή αν θα γίνει και πότε, και δε με νοιάζει κιόλας. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για έναν πολύ καταρτισμένο ράπερ που έχει να πει και για την καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων, να κάνει και τα σχόλια του για την επικαιρότητα, και τις προσωπικές του αγωνίες να διηγηθεί. Και πάνω απ'όλα, στο Ta13oo τουλάχιστον, ξέρει να το κάνει και σωστά. Με αρκετά κομπλέ ισοροπία στη θεματολογία κι αρκετή ποικιλία στο μουσικό σκέλος. Έχει μελωδία, έχει επιθετικότητα, έχει ρυθμούς, φως, σκότος, παράνοια, λογική, ηλεκτρονικά, soul, funk, smoothness. Σε καμία περίπτωση δε μπορείς να πεις ότι ο δίσκος είναι μονότονος, παρ'όλο που είναι πολύ καλά δεμένος.

Το Ta13oo κυκλοφόρησε σε δίσκο στην ημερομηνία που σου δίνω στον τίτλο, αλλά ήταν διαθέσιμο σε mp3 από τέλη Ιουλίου. Καλοκαιρινό δίσκο δε τον λες πάντως. Επίσης να πω ότι δε μου αρέσει το εξώφυλλο. Με κάνει να νιώθω αμήχανα κάθε φορά που τον κοιτάω τον τρελάκια.
Τώρα το LP το βρίσκεις με καμιά 20-25 γιούρια στην Ευρώπη, είτε τον ψωνίσεις απευθείας εδώ, είτε στον σεντράρουν από αμέρικα (που πωλείται μεν φθηνότερα αλλά άμα βάλεις τα μεταφορικά...). Ψήνομαι να το 'χω στη δισκοθήκη μου, αλλά αυτό μάλλον θα αργήσει να γίνει, δεδομένων των συνθηκών. Αν έχεις λίγο ανοιχτό αυτάκι κι ακούς φρέσκα πράματα, mainstream ή underground δεν έχει σημασία, να το ακούσεις κι αυτό. Αν πάλι είσαι σκαλωμένος με τα 90's boom bap και δεν καταδέχεσαι, shame on you.
Τέλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου