Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Loaf Muzik - Knowledge Born (17 June 2017)

Οι Loaf Muzik υπάρχουν απ'το 2015 και είναι καλά!

Αντιπροσωπεύουν τη νέα hiphop γενιά στη Νέα Υόρκη και δίνουν φρέσκο αέρα στο είδος. Είναι ο Shine Sinatra απ'το Brooklyn, που όταν δε ραπάρει παίζει σε ταινίες για να βγάλει το ψωμάκι του, ο Shadow The Great, που είναι εκτός των άλλων B-boy και Graffitάς, ο Oso Dope που έμαθε το hiphop μέσα απ'τα videogames κι ο Kidaf ο mc απ'το Queens. Τρεις σαμουράϊ, δυο ζόμπι κι ένα νερόφιδο σα να λέμε, μπορεί κι όχι, θα δείξει, προχωράμε.

Το γαμάτο με τους Loaf Muzik, πέρα απ'το νεαρό της ηλικίας τους και τη φρεσκάδα που φέρνουν, είναι ότι δεν είναι απλά ένα group, αλλά λειτουργούν σα κολεκτίβα. Βγάζουν προσωπικούς δίσκους, πχ του Shadow The Great ή του Kidaf, mixtapes, κυκλοφορούν δουλειές από φιλαράκια τους, πχ του Captain Mudd & King iLLA, κι όλα αυτά, μόνοι τους μέσω διαδικτύου, χωρίς να μπλέκουν με δισκογραφικές, δράκους και undeads. Στήνουν liveάκια σε εξωτερικούς χώρους και παρτάρουνε, παίζουν σε μαγαζιά, γυρνάνε τα κλιπάκια τους μόνοι τους και γενικά τα καταφέρνουν! Αν κι έχουν ήδη δικό τους κοινό στη Νέα Υόρκη, κάτω απ'τα βίντεο τους θα δεις σχόλια στα κινέζικα, στα φινλανδικά, στα τούρκικα, στα ισπανικά και γενικά φαίνεται ότι ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται αρκετά γνωστοί.
Δεν είναι τυχαίο που τους παρομοιάζουν με και τους χαρακτηρίζουν ως, τους νέους A Tribe Called Quest της εποχής μας!

Δε τα λες και λίγα όλα αυτά. Μπορεί σήμερα να 'χεις τη δυνατότητα να φτάσεις στ'αυτιά και τα μάτια όλου του κόσμου εύκολα, αλλά ξεχωρίζεις πολύ δύσκολα μέσα στον ωκεανό από πληροφορίες.

Οι Loaf Muzik βγάλαν τον πρώτο τους δίσκο, το Live From The Dungeon (και το 7'' Camo Assassion / Pastor Spliff) το 2015 και τον Ιούνη του 2017 το Knowledge Born για το οποίο θ'αρχίσω να σε πρήζω πολύ σύντομα για το πόσο καλό είναι ή δεν είναι.

Το άλλο ωραίο με τους Loaf Muzik (που έχουν κι επίσημη σελίδα όπως βλέπεις) είναι ότι δίνουν βαρύτητα σε soul & jazz samples για να φτιάξουν τις μουσικές τους, γεγονός το οποίο δε μπορώ παρά να θαυμάζω και να επικροτώ. Την παραγωγή έχουν αναλάβει εξολοκλήρου οι Kidz In Brooklyn & Mindz Over Matter (σιγά με τον ιδεαλισμό, τρόμαξα).
Το κακό της υπόθεσης είναι ότι τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δε μπορείς να πάρεις τη μουσική τους σε φυσική κόπια, αλλά μόνο ηλεκτρονικά (με εξαίρεση το 7'' του 2015 που όμως δύσκολα να το βρεις ευρώπη). Αρκετά με τον πρόλογο, πάμε για Knowledge Born.


01. Knowledge
Οι Loaf Muzik μπαίνουν στον δεύτερο τους δίσκο με κάποιες στροφές από το πρωτότυπο gospel της Topsy Chapman, Roll Jordan Roll, μπορείς να το βρεις και στο soundtrack της ταινίας 12 years a slave του Steve McQueen και καλό θα ήταν να την δεις κιόλας γιατί σε ενδιαφέρει πολύ.
Σωστοί οι παίκτες, καλή η εισαγωγή, συνεχίζουμε.

02. 1865
Τέρμα τα gospel, πάμε στο hiphop. Το beat είναι δυνατό και η μελωδία που παίζει το πιάνο κουμπώνει καλά, χωρίς να'ναι και η καλύτερη παραγωγή που 'χεις ακούσει βέβαια. Τα extra effects βοηθάνε στην ατμόσφαιρα. Ο Shine Sinatra μπαίνει πρώτος και τα ρίχνει με χάρη. Ξεχωρίζει απ'τους άλλους γιατί έχει την πιο βαριά φωνή, οι υπόλοιποι είναι όλοι μικροί Q-Tips και δυσκολεύομαι να τους ξεχωρίσω. Ικανοποιητικό skill και αν ακούσεις το Live From The Dungeon, νιώθεις αμέσως την εξέλιξη του στο Knowledge Born.
Δεύτερη στροφή του Shadow The Great, ο στίχος εξακολουθεί να πατάει σε battle θεματολογία εαυτολογία με κάποιο κοινωνικό background, αλλά κι αυτός ο παίκτης διαθέτει ικανό βάρος σε skills για να μη τον πάρει και τον σηκώσει ο άνεμος.
Στο τέλος έχει ένα sample που θα'πρεπε να ξέρω από που είναι αλλά θα προδώσω τις προσδοκίες σου.
Γενικά καλή προσπάθεια το song.

03. Words You Heard
Ξεκινάει σαν συνέχεια του προηγούμενου κομματιού μιας που έχει παραπλήσιο πιάνο, αλλά με πιο απλό beat/ρυθμό. Χώνει ο Oso Dope, λίγο μαλθακά η αλήθεια είναι, αλλά τουλάχιστον είναι αρκετά διαφορετικό απ'ότι ακούμε συνήθως και τα λόγια είναι σούπερ κομπλέ, μάλιστα η επίδοση του ανεβαίνει κάποια στιγμή και λέει καλύτερα. Μ'άρεσε πολύ και το wordplay στο ρεφρέν κι επίσης, το λεξιλόγιο είναι αρκετά πλούσιο. Δε τους περίμενα τόσο συνειδητοποιημένους και με τέτοιες αναφορές τους μάγκες! Χίλια μπράβο στα παιδιά. Α lack of incentives for unity, within communities
creates buffoolery eulogies n emotionally nudity, movies of you and me, victims of influence conflicted between what a true victory is, these incidents, are no coincidence, statistic can't exist... Ένα μικρό μόνο δείγμα της ποιότητας του Words You Heard.
ΝΑΙ!!! Δώστε κι άλλο!!!

04. The Message
Αυτού του είδους οι παραγωγές είναι περισσότερο του γούστου μου. Ξέχασα μέχρι στιγμής να αναφερθώ και στο πολύ σωστό mastering που έχουν τα κομμάτια, οπότε το κάνω τώρα. Στιχάρες και πάλι από τον Shadow The Great, ενώ κάνει δεύτερες Kidaf. Δεύτερη στροφή ο Shine Sinatra και μετά ακούμε για πρώτη φορά στροφή του Kidaf. Τα διαφορετικά στυλ στο χώσιμο απογειώνουν την ποιότητα του κομματιού. Στο τέλος έχουν βάλει ένα sample του Malcolm-X να λέει για τον Elijah Muhammad, τον ηγέτη του Nation Of Islam, δείχνοντας έτσι και τις πολιτικοθρησκευτικές προτιμήσεις τους. Respect, κομματάρα.

05. Autopsy
Κι άλλο γαμάτο beat που θυμίζει ίσως το Uncommon Valor από Jedi Mind Tricks με τα ασιάτικα φωνητικά του. Χώνουν και οι 4, Shadow The Great, Shine Sinatra, Oso Dope & Kidaf. Νομίζω η στροφή του Shadow The Great μ'άρεσε περισσότερο απ'τις υπόλοιπες.

06. What We Have
Μπορώ να περπατήσω χιλιόμετρα μ'αυτό το πράμα στ'αυτιά μου. Οι Loaf Muzik γίνονται μούμια μου το καλύτερο καινούριο hiphop σχήμα που έχω ακούσει τα τελευταία 2 χρόνια.
Και δε μιλάμε καν για τα hit του δίσκου μέχρι στιγμής!

07. Timeless
Βάλε το κλιπ να παίζει κι άντε γειά μας και στην υγειά των παιδιών.
Δε χρειάζονται πολλά λόγια. Ναι οκ, ο Kidaf ακούγεται σαν τον Kendrick και παρ'όλα αυτά τα σπάει. Αυτοί οι γάτοι τσακίζουν κάθε mainstream conscious και μη hiphop σαραντάρηδων που πουλάνε ακόμα τα νιάτα τους στ'αυτιά μας για νέα. Θαυμάστε flows και ξεθαμμένα samples απ'τα έγκατα της γης, απ'τα τσακάλια τους Loaf Muzik! Φωτιά! Τα λέμε μόλις σταματήσω να χορεύω.

08. Toast To The Suckas
Δε ξέρω από ποια ταινία είναι το sample στην αρχή αλλά με κατάφερε και γέλασα. Ο Kidaf παίρνει τη σκυτάλη, χώνει μια καλή στροφή και τη δίνει στον Shadow The Great που χώνει την δική του, εξίσου καλή. Μου 'φερε κάπως σε Evidence. Αυτό το track είναι λίγο πιο αργό σε bpm σε σχέση με τα υπόλοιπα μέχρι στιγμής.

09. Broadway Junction
Οι παικταράδες μπορούν να πατήσουν με την ίδια άνεση σε οποιοδήποτε είδος beat τους κάτσει. Φυσικά είναι όλα προσεκτικά ξεδιαλεγμένα, δε λέω ότι έχει ότι να'ναι beats ο δίσκος. Αλλά το φάσμα πάνω στο οποίο ρίχνουν τα ραπς τους, από άποψη στυλ και ύφους είναι πραγματικά δέκα φορές πιο διευρυμένο από διάφορα μεγάλα ονόματα της πιάτσας. Αυτό το κομμάτι, απλώς το αποδεικνύει. Ρε σίγουρα είναι τόσο καλοί ή μήπως φταίει του ψηλού η σοκολάτα;

10. Born To Be King
Αδύνατο να φανταστώ κάποια πιθανή εξέλιξη του σύμπαντος, στο οποίο οι Loaf Muzik δε θα γίνουν μεγάλα ονόματα που 2-3 γενιές μετά, η ανθρωπότητα θα μνημονεύει με δέος. Δε λένε κάτι καινούριο σ'αυτό το κομμάτι που δεν έχεις ξανακούσει, αλλά τα λένε όλα τόσο ωραία που με κάνει κι αναρωτιέμαι πως γίνεται να ξεπετάχτηκαν το 2015 κι όχι το 1995.

11. Old Earth

Κουκούλες και σκουφιά δίπλα σε τοίχους γεμάτους graffiti, γηπεδάκια μπάσκετ και υπόγειοι σταθμοί, πολύχρωμα μπουφάν και φούτερ, πιο νεοϋορκέζικη hiphop αισθητική δε θα βρεις απλά πουθενά... Τσέκαρε και μόνη σου. Δυσκολεύομαι πραγματικά να αποφασίσω ποιός είχε την καλύτερη στροφή, αλλά νομίζω ότι ο Shine Sinatra στο τέλος κερδίζει τη μάχη. Θα τελειώσω όλη τη σακούλα με αυτά που ακούω, δε συμφέρω. Καλύτερα να με ντύνεις. Βασικά δε συμφέρει να ακούω Loaf Muzik. Γίνομαι σπάταλος. Τώρα όλα αυτά δε σου λένε τίποτα για το κομμάτι, αλλά να μην εκφραστώ κι εγώ; Επίσης να πω ότι θυμίζει τους δικούς μας Legijata και το κομμάτι 1L. Έλα κομματάρα ήταν, άντε.

12. Stay Immortal

Το παίρνει πάνω του ο Shine Sinatra. Ωραίο beat με ωραία σύνθεση. Πολύ καλό κομμάτι αλλά μου δίνει την εντύπωση ότι θα είναι από τα πρώτα που θα βαρεθώ για κάποιο λόγο.

13. Justice
Άλλο ένα δείγμα του πόσο πολυεργαλεία είναι σαν mc's τα αγόρια μας οι Loaf Muzik. Κι αυτό όπως και το προηγούμενο κομμάτι, είναι λίγο χειρότερα από τα υπόλοιπα του δίσκου και σου δίνουν την αίσθηση ότι θα τα βαρεθείς κάπως γρηγορότερα. Το ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ούτε ένα μάπα κομμάτι πάντως, και μάλιστα σε συνδυασμό με το ότι όλος ο δίσκος δεν είχε ούτε ένα γαμωskit, ούτε καν λίγα δευτερόλεπτα κλεμμένα απ'την ζωή μου, τους ανεβάζει ακόμα περισσότερο στην υπόληψη μου.

14. Hustlin'

Κομμάτι που θα εκτιμήσουν περισσότερο οι άμπαλες παλιοσειρές που γουστάρουν τέτοια samples επικού ύφους/κλασσικής μουσικής δε ξέρω πως σκατά να τα χαρακτηρίσω. Εγώ τα βαριέμαι πολύ αυτά. Ευτυχώς οι παίκτες χώνουν τόσο καλά που μου κρατάνε το ενδιαφέρον, και οι στίχοι είναι τουλάχιστον ικανοποιητικοί. Πάντως δε ταιριάζει και το ύφος του beat σ'αυτά τα λόγια. Δίκιο δεν έχω;

15. Rollin'
Πωπωπω τι χάσιμο είναι αυτό ρε; Πάει θα το τελειώσω όλο σήμερα. Ρε τι πάθαμε. χαχα. Ρε. Repeat και rollin rollin rollin. Εντωμεταξύ μου φέρνει λίγο την εισαγωγή απ'το Πέτατα, αλλά αντεστραμμένη. Παίζει να το εμπνεύστηκε απ'τους παίκταρους ή λέω μαλακίες; Επίσης, η αντίθεση των φωνών του Shine Sinatra και του Kidaf, κάνει το κομμάτι ακόμα πιο φωτιά.
Αυτό ήταν και το τελευταίο σουξέ του δίσκου. Τρία hits που θα γίνουν κλασσικά εις τους αιώνες των αιώνων δε σε χάλασαν, έτσι δεν είναι;

16. Man Down
Ωχ. Α, όχι εντάξει άλλαξε. Είχε πάλι βιολιά να παίζουν αρχικά, μετά στρώνει κάπως. Ωωω έχει ωραίο ρεφρέν, τραγουδιστό μάλιστα! LOAF MUZIK LOAF MUZIK LOAF MUZIK

17. Worry 'Bout Mine (Bonus Track) 
57 λεπτά ο δίσκος και κλείνει μ'αυτό. Θεωρώ ότι αυτό θα μπορούσε να'χει αλλάξει θέση στη σειρά με το Rollin', να μείνει εκείνο για κλείσιμο. Αυτό με προσγειώνει λίγο απότομα μετά από εκείνο το overdose καύλας στη σοβαρότητα και αφήνει πικρή γεύση. Δυνατό κομμάτι πάραυτα.


Δεν ξέρω αν ενθουσιάστηκα τόσο λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, της undergroundίλας κλπ, αλλά οι Loaf Muzik και το Knowledge Born μου δίνουν την εντύπωση ότι έχουμε να περιμένουμε πάρα πολλά ακόμα απ'αυτούς τους αλήτες. Απλά έχουν βρει τις σωστές αναλογίες μεταξύ βιωματικού, κοινωνικού, αλήτικου κι εξυπνακίστικου στίχου. Για μένα τουλάχιστον. Πολύ πλούσια θεματολογία με αναφορές σε διάφορα και διαφορετικά ζητήματα, καταστάσεις και πρόσωπα.
Επίσης, αν τύχει κι ακούσεις και τον προηγούμενο δίσκο τους, θα δεις πόσο προς την σωστή κατεύθυνση έχουν εξελιχθεί. Κι όχι μόνο στιχουργικά ή στο χώσιμο, αλλά και στην παραγωγή.

Αναρωτιέμαι πως γίνεται να πέρασαν δυόμιση χρόνια σχεδόν, χωρίς να γνωρίζω την ύπαρξη τους από την κυκλοφορία του Live From The Dungeon. Κι ευτυχώς δηλαδή βρέθηκε αυτός ο καλός άνθρωπος, ο φίλος της μούμιας, peace be upon him (salla Allahu alayhi wa sallam), που μου στειλε κάποια στιγμή τον Ιανουάριο καναδυό link με κομμάτια τους.

Λοιπόν, αφήστε τις μαλακίες. Καλοί είναι όλοι οι αυτοί που ακούγαμε στην golden era, αλλά έχει φρέσκο αίμα που αξίζει την προσοχή σου. Και με το παραπάνω. Σίγουρα είναι κρίμα να μη μπορώ να πάρω αυτή τη δισκάρα σε βινύλιο, αλλά το πρώτο πράγμα που θα κάνω μόλις τελειώσω με σένα, θα'ναι να περάσω το Knowledge Born στο μαραφέτι για να το ακούω στο δρόμο. Κάνε κι εσύ το ίδιο. Νομίζεις ότι οι Loaf Muzik μπορούν να σου ξεφύγουν έτσι; Κρίμα θα'ταν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου